• A borszőlő ültetvények telepítését új pályázattal támogatja a Miniszterelnökség (2017-12-07)
  •

Dr. Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a Vidékfejlesztési Program aktualitásairól, valamint a borászati ágazat számára elérhető pályázati lehetőségekről számolt be december 7-én a „Generációkra gondolva” című konferencián, Villányban.

A helyettes államtitkár előadásban a Vidékfejlesztési Program előrehaladása tekintetében kiemelte: a mai napig több mint 1000 milliárd forintra vállalt kötelezettséget a Miniszterelnökség, ami a teljes forrás közel 80 százalékát jelenti. Mint mondta, az év végéig a nyertes kérelmek száma, illetve a megítélt támogatás összege tovább növekszik, hiszen a beérkezett pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik. A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Kormány a gazdálkodók fejlesztési igényeinek megfelelő vidékfejlesztési pályázatokat hirdetett meg, mert a felhívásokra olykor három, négyszeres túljelentkezés is mutatkozik.

A Miniszterelnökség EMVA Irányító Hatósága folyamatosan figyelemmel kíséri a pályázatokra beérkező igényeket, hiszen lehetőség van a maradványösszegek átcsoportosítására. Tekintettel arra, hogy a borászati ágazat egy dinamikusan fejlődő ágazat Magyarországon, a Miniszterelnökség első körben az ágazat fejlesztéseire elkülönített keretösszeget duplázta meg. Ennek eredményeképpen mintegy 40 milliárd forintra pályázhattak a termelők. A felhívás eredményességét mutatja, hogy a „Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című felhívásra több mint 700 kérelem érkezett be mintegy 45 milliárd forint forrásigénnyel. A tárca első körben közel 500 kérelmet támogatott több mint 28 milliárd forint értékben. A nyertes gazdálkodók ennek köszönhetően maximum 200 millió forint támogatással valósíthatják meg fejlesztési elképzeléseiket.

A forrásátcsoportosítás lehetőségével az agrárium szereplői új pályázati felhívások megjelenésének is örülhetnek. Tekintettel arra, hogy az energiahatékonyság javítása fontos része a Vidékfejlesztési Programnak, ezért a felhasználatlan összegeket önálló pályázatként, változatlan céllal újra meghirdeti a tárca. Emellett pedig a borászati ágazat számára fontos felhívás megjelenésére is számítani lehet december hónapban, ami a borszőlő ültetvények telepítését hivatott támogatni. A tervek szerint a 4 milliárd forintos keret terhére a borpiaci szabályozás szerinti telepítési engedéllyel rendelkezők nyújthatják be kérelmüket – tette hozzá Viski József.

(forrás: kormany.hu)