• Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme (2020-07-13)
  •

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter. Ebben a szakaszban az anyajuh -, illetve a szarvasmarhatartók, a méhészek valamint a zöldségnövény termesztők nyújthatják be támogatási igényeiket 2020. július 27-ig.

A NÉV Programból az anyajuh ágazat szereplői 1 milliárd forintos keretösszegű támogatásra nyújthatnak be kérelmet. A támogatás alapja a 2019. évi termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszámon alapul. A támogatás mértéke 1200 forint/állategyed – ismertette a tárcavezető.

Az anyatehén ágazat részére ugyancsak 1 milliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre - mondta. A támogatás alapja itt is a 2019. évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám, mértéke pedig 4000 forint/állategyed. A tejhasznú szarvasmarha ágazat 1,8 milliárd forint támogatási keret terhére – szintén a 2019. évi termeléshez kötött – tejhasznú tehéntartás támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám alapján vehet igénybe 8500 forint/állategyed mértékű támogatást.

Nagy István felhívta a méhészek figyelmét arra, hogy ők 1 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő átmeneti támogatásra nyújthatnak be támogatási kérelmet a 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet alapján a 2020. évre benyújtott kérelemre megállapított méhcsaládszám után. A támogatás mértéke 1000 forint/méhcsalád.

A zöldségnövény termesztők részére 1,2 milliárd keretösszegű támogatás áll rendelkezésre. Itt a támogatás alapja a 2019. évi SAPS kérelemben jelölt termeléshez kötött támogatásban igényelt egyes zöldségnövény terület nagysága (hektár). A fűtött növényházas zöldségnövény- és gombaházban történő gombatermesztés esetén a NAK által igazolt fűtött növényház teljes területe (hektár) és a gombaházban található termesztőfelület teljes területe.

A támogatás mértéke szántóföldön termesztett zöldségnövény esetén 35 500 forint/ha, fűtött növényházas kultúra esetén 500 000 forint/ha míg a gombaházak esetében 1 500 000 forint/ha – tájékoztatott a miniszter.
    A fűtött növény- és gombaházak támogatásával kapcsolatosan a NAK honlapján közzétett tájékoztató itt található:

A NÉV Program terhére meghirdetett támogatásokról bővebb információ a Magyar államkincstár honlapján érhető el:

(forrás: https://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/mezogazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/indul-a-25-milliard-forintos-valsagkezelo-tamogatasi-csomag-masodik-uteme)