• MEGALAKULT A LESZ (LEADER EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE) (2013-11-07)
  • 2013. október 29-én, 62 LEADER Helyi Akciócsoport közremőködésével Tatárszentgyörgy - Sarlóspusztán létrejött a LEADER Egyesületek Szövetsége országos hatáskörő civil szervezet, melynek célja, a LEADER szervezetek szakmai munkájának segítése.

Az országos ernyőszervezetként mőködő egyesület vállalja fel a hazai LEADER módszer elveinek megfelelő vidékfejlesztési program szakmai képviseletét, a Helyi Akciócsoportoknál felhalmozódott tudás- és tapasztalat összegyőjtését és megosztását, valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósítandó program népszerősítését. A szervezet további céljai között szerepel az együttmőködés a vidékfejlesztéssel foglalkozó állami és önkormányzati szervekkel a területfejlesztési és területrendezési feladatok ellátásában, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítése a vidékfejlesztés területén.

Az alakuló ülésen részt vett dr. Maácz Miklós, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, és Tar Gyula megbízott igazgató, osztályvezető, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet képviseletében.

Az országos szervezet megalakulásában a Magyarországon mőködő LEADER Helyi Akciócsoportok közel fele, 46 alapító tagszervezet vett részt. Mind a hét magyarországi régió képviselteti magát a megalakult egyesületben, és a szervezethez való csatlakozás lehetősége továbbra is nyitva áll a Helyi Vidékfejlesztési Akciócsoportok előtt.

A helyi fejlesztéspolitikai feladatok ellátására Magyarországon 95 LEADER Helyi Akciócsoport mőködik. A LEADER szervezetek összefogására létrejött LEADER Egyesület Szövetsége fontos célkitőzése a vidéki területek egységes fejlesztésének előmozdítása, valamint a vidék-város partnerség erősítése, különösen a 2014-2020 közötti időszakban.

Az alakuló Közgyőlésen készült videofilm elérhető: http://www.youtube.com/watchőv=eMBW5RGb4pg&feature=c4overview&list=UUHhtGVcXE6YGfSNr7chOs4w