• Térfigyelő kamera rendszer Apostagon (2024-05-14)
  • Szakmai beszámoló

A Felhívás azonosítója VP6-19.2.1.-91-3.-17 Közösségű célú fejlesztések, a helyi életminőség javításának támogatása

Projekt azonosítója: 1925131464

Projekt címe: Térfigyelő kamera rendszer Apostagon

Támogatási összeg: 4 999 998 Ft

A projekt keretében Apostag Község Önkormányzata célul tűzte ki, hogy a település közbiztonságának javítása érdekében térfigyelő rendszert épít ki. A kiépített rendszer egyszerre kell, hogy szolgálja a rendőrség bűnmegelőzési bűnüldözési szempontjait és a község közterület védelmének igényeit, a közterületek rongálásainak megelőzését, a parkolók, közterek biztonságának növelését.

A megvalósult köztéri kamerarendszer 10 kamerát tartalmaz, melyek 4 Megapixel felbontásúak, infra megvilágítással segítik, hogy éjszaka is biztonsággal tudja megfigyelni és rögzíteni a településen áthaladó forgalmat és a látókörében zajló cselekményeket.

A kamerák pontos helyeit a rendőrséggel és polgárőrséggel közösen határoztuk meg. Az elhelyezésüknél alapvető szempont volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben fedje le a települést, egyetlen jármű sem tudjon a kialakult közlekedési rendszer szerint úgy áthaladni Apostagon, hogy azt legalább 1 kamera ne azonosítaná. A rendszer költséghatékony technológiával működik, üzemeltetése nem igényel közvetlen emberi beavatkozást.

A 10 kamerából 3 helyszínen (Művelődési Ház, Óvoda-2db, Játszótér) 4 kamerát helyeztünk el önkormányzati épületen/ingatlanon és 6 kamera került kihelyezésre MVM Démász Áramhálózati Kft. által üzemeltetett oszlopokra. A rendszer központja, ahol a rögzítés is történik a Művelődési Ház (Nagy Lajos tér 1., hrsz: 645). A rendszert kiszolgáló informatikai hálózat működőképes kiépítéséhez a projekten kívüli beavatkozásra volt szükség (a kamerákra való rálátás miatt a TSZ-major silójára, ill. református templomra kerültek felhelyezésre eszközök).

Önkormányzati ingatlanon elhelyezett kamerák:

• Vasút utca- Játszótér hrsz: 58 – 1 db
    • Hunyadi u. 25.- Pöttömkert Óvoda hrsz: 506 – 2 db
    • Nagy Lajos tér 1.- Művelődési Ház hrsz: 645 – 1db, erre az ingatlanra helyeztük el a projekttáblát is.

MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. oszlopaira elhelyezett kamerák:

• Vasút u. – a 199/2 hrsz-ú ingatlan előtt, Farkas ABC, hrsz: 1260, - 1 db
    • Béke u. – Tsz-majorral szemben hrsz: 1206 – 1 db (a hrsz:082 helyett, mert az oszlop fizikailag nem közterületen hanem asz 1206-os hrsz-ú ingatlanon van)
    • Kossuth L.u. 15. szám előtt- hrsz: 647 – 1db
    • Bajcsy-Zs. u. 69. szám előtt – hrsz: 741 – 1db
    • Temető u. – Virág u. kereszteződése a 865. hrsz előtt, hrsz: 1261, 1-db
    • Dózsa Gy. u. 72. sz. ingatlan előtt, hrsz: 179, 1-db

Megjegyzés: Az átadás-átvételi jgyk-ben az MVM oszlopokra helyezett kamerák esetében két helyen eltér a tervezettől:

1. A jgyk-ben szereplő „Vasút utca 199/2 hrsz” adminisztrációs tévedés, az helyesen a támogatói okirat 5.sz. mellékletében is megjelölt 1260-as hrsz.
    2. A jgyk-ben szereplő „Vasút utca TSZ majorral szemben, 1206 hrsz” a helyes helyrajzi szám, a támogatói okiratban szereplő 082-es hrsz helyett.

Apostag

Zakar Zoltán  Polgármester