6200 Kiskőrös, Luther M. tér 1. +36 78/415-540
FRUTTA VINO KFT. Szakmai beszámoló
Projekt címe:1 db Élelmiszeripari csöves hőcserélő megvásárlása és 2 db tartály hűtőköpenyezése, szigetelése
Projekt azonosító száma:3365690475
Pályázatot nyújtottunk be 2022.04.14-én az Üde-Kunság Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-91-7-22 kódszámú, Helyi fejlesztések támogatása című felhívás alapján, mely támogatásban részesült.
A Frutta Vino Kft., a beadott pályázatában 1 db Élelmiszeripari csöves hőcserélő megvásárlásával és 2 db tartályra hűtőköpeny komplett felszerelésével, 3 cm átlagvastagságú zárt cellás habbal történő szigetelése, nyújtott be igényt.
A projektet 2024.10.28-án sikerült a terveknek megfelelően megvalósítani, melyet a kivitelező cég, a Karb-Inox Kft. végzett. A beruházás átadás-átvételt követően, megvalósult beruházás üzembehelyezésre került.
A Frutta Vino Kft. megalakulása óta fő tevékenységként gyümölcsbor termeléssel foglalkozik, kizárólag friss almából készült gyümölcsbort állít elő, melyhez az alapanyagot jelentő ipari almát a környékbeli termelőktől vásárolja fel.
A Frutta Vino Kft. a bor előállítási folyamatának részeként, folyamatos technológiai fejlesztéseket próbál megvalósítani. A gyümölcsbor erjedése során nagyon fontos, egy optimális hőmérsékleten való erjesztés. Figyelembe kell venni, hogy az erjedéskor hő keletkezik, ezért a technológia hőmérséklete 16 - 18 °C-on a legtökéletesebb. Így az erjedő folyadék hőmérséklete nem emelkedik 22 - 24 °C fölé, ami egy egyenletes erjedési folyamatot tud biztosítani. A gyümölcsbor az erjedést követően nyugalmi állapotba kerül, majd a bor a felszínétől lefelé tisztulni kezd. A zavarosító anyagok (a gyümölcs Pektin-tartalma által lekötött rostanyagok, elhalt élesztősejtek), melyek az erjedés közben a szénsav távozása miatt mozgásban lévő folyadékban lebegnek, fokozatosan lehúzódnak, a bor tisztulni kezd.
Ennek a folyamatnak részekén, a beruházás megvalósítása volt a cél. A csöves hőcserélő 72m hosszú cső a csőben hőcserélő, amely 12db 6fm hosszú tagból áll. Ezen tagok egymásba kapcsolódva adják a teljes hőátadó felületet, ami 72m hosszúságú. A tagok egymás mellett, valamint egymás alatt helyezkednek el, így biztosítva a folyadék ellenáramlását. Továbbá a 2 db tartály hűtőköpeny felhelyezése és szigetelése szórt polyurea bevonattal valósult meg, mely energiafelhasználási szempontokat figyelembe véve jelent előnyt.
A fejlesztés elsősorban, egy optimális hőmérsékleten történő erjedési folyamat biztosítása volt a cél. Törekedve arra, hogy a gyümölcsbor egész évben történő erjesztési folyamat részeként és a technológiai fejlődés megvalósulásával, kiszámíthatóbb és magasabb minőségű termékelőállítást eredményezzen.
A projekt megvalósításának lehetőségét köszönjük az Üde-Kunság Vidékfejlesztési Egyesületnek.
Tabdi, 2025.04.01.